09/02/2010

*February 9 עוגת תפוזים - מתכון משנת 1959

~~~~עוגת  תפוזים~~~
 
ימים ספורים לפני חג הפסח לפני 5 שנים בדיוק, אני יושבת עם אמא שלי צמוד בשולחן הגדול שבפינת האוכל. מדברות על מתכונים, אוכל טעים.. אני מבקשת שתלמד אותי איך היא מכינה קניידלך 'עננים' כאלו לפסח, מתייעצת לגבי בצק שמרים מסויים.. מתרגמות יחד מתכון ארוך וסבוך משוואביה.. ואז אני נזכרת בעוגת התפוזים של אימא ומבקשת את המתכון כאן ועכשיו. זו עוגה שאימא הכינה אין ספור פעמים בכל שנות ילדותינו. עוגה התפוזים הגבוהה, רכה מאוד פשוטה וטעימה. אימי מוציאה פנקס קטן ולבן מודפס כולו בשחור- לבן. הפנקס צורף עוד לפני לידתי לעיתון של המדינה. הפנקס כלל הצעה לתפריט לכל יום + מתכון מומלץ. איזה עיתון של היום ישחזר לנו את זה
בתאריך 29 לנובמבר, כ"ח חשון 1959 היתה רשומה בפנקס המלצה לעוגת התפוזים. זו העוגה שאימא הכינה לנו...! .מתברר שזו עוגה ותיקה ולאו דווקא ילידת ישראל. עוגה אהובה ומוכרת בגירסא זו או דומה מאוד במרבית בתי ישראל. כל העוגות הן על בסיס שמן וכולן ללא יוצא מין הכלל גבוהות מאוד ורכות. מובאת כאן הגירסא כפי שהיתה מודפסת מילה במילה בפנקס הישן


עוגת תפוזים
הפרידי 4 ביצים
הקציפי 4 חלמונים + 3/4 ספל סוכר
הוסיפי 1/2 כוס שמן ואח"כ לסרוגין 3/4 ספל מיץ תפוזים
ו- 2 ספלים קמח תופח מעצמו
הקציפי בקערה נפרדת את 4 החלבונים עם 3/4 ספל סוכר (מלבד הסוכר הנ"ל), והכניסי לתוך העוגה
הכניסי לתבנית ואפי על אש בינונית
-----------------------------------------------------------------------------
:השינויים שאני ערכתי במתכון
השתמשתי בכוסות מדידה ולא ספלים
ניסיתי את העוגה עם ביצים מספר 2 והשבוע עם ביצים גדולות - זה מוצלח באותה המידה
הוספתי קליפת מגוררת מתפוז שלם
ניסיתי את העוגה עם מיץ תפוזים טרי = 2 תפוזים גדולים וגם עם מיץ שהוכן מתרכיז תפוזים קפוא. העוגה עם המיץ תפוזים הטרי טעימה יותר לדעתי. הוספתי לכמות הקמח הרגיל כפית ועוד שלושת רבעי הכפית אבקת אפייה
אפיתי את העוגה בתבנית טבעת מטפלון בקוטר 21 ס"מ במשך 50 דקות בדיוק בחום של 180 מעלות. במקור העוגה נאפתה בסיר פלא על הגז במשך 3/4 השעה
את העוגה יש לשחרר מהתבנית (ששומנה וקומחה קודם) רק לאחר צינון מוחלט
ניתן לאבק באבקת סוכר
שיר ישן ומומלץ [כאן ] שאולי ינעים לכם את היום כמו שלי

עוגת תפוזים
:החומרים
ארבע ביצים מס' 2 או ביצים גדולות בטמפ' החדר, מופרדות
כוס וחצי כוסות סוכר לבן = 300 גרם
חצי כוס שמן קנולה, קליפת תפוז מגוררת
שלושת רבעי כוס מיץ תפוזים סחוט טרי-כ שני תפוזים או מוכן מתרכיז קפוא, שום אופצייה אחרת לא תתאים
שתי כוסות קמח לבן רגיל = 280 גרם
כפית +שלושת רבעי הכפית= 1 3/4 כפיות אבקת אפייה

תבנית טבעת בקוטר 21 ס"מ משומנת ומקומחת
:אופן ההכנה
.לחמם תנור לחום בינוני 180 מעלות
.בקערה גדולה לטרוף את החלמונים עם מחצית מכמות הסוכר = 3/4 הכוס
.להוסיף את השמן וקליפת התפוז
.להוסיף לקערה את מיץ התפוזים לסרוגין (ב- 3 פעמים) עם הקמח המעורב באבקת אפיה
.להקציף את החלבונים לקצף מוצק עם יתרת הסוכר (3/4 כוס) ולקפל אותו לתערובת העוגה
.לצקת את התערובת לתבנית ליישר
.לאפות בתנור החם כ- 45-50 דקות. ניתן לאבק באבקת סוכר


 
חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי.עולם קולינרי עשיר וטעים

No comments:

assets Creative Commons License