30 December 2013

ריבת מנדרינה ולימון

מנדרינה : לימון : ריבה

אתמול ערכתי קניות בסופר הקרוב. המקום נהדר, בזכות המנדרינות הנהדרות (הנמכרות כקלמנטינות) ותפוחי עץ הגרני סמיט הנפלאים בעלי מדבקה מאיי שם (חמוץ-מתוק-וקשה לנגיסה) שאני חייבת ואוהבת לאכול אחד ביום .. וגם, הבחורצ'יק ש'מסדר' את הירקות, גם מנקה את המקום (עם המכונה הרועשת שמותירה פסים) ומכבה לנו את האור ברבע לפני, הסגירה. יעילות , זה שם המשחק שם
.אז קניתי 2 קילו וקצת מנדרינות שנמכרו כקלמנטינות ב-17 ש"ח סה"כ

 
 
על כל מנדרינה ששקלה כ- 200 גרם (!) יש מדבקה. לא ברור עדיין אם הפרי מקומי או מיובא ,על המדבקה הכיתוב 
JAFFA - 3030 - suntina
המנדרינות נפלאות- גדולות, מתקלפות בקלות, כמעט ללא גלעינים ,הפלחים גדולים ומלאי עסיס וטעמן מופלא
.אז מלבד לנשנש אותן כאן, החלטתי להכין מהן ריבה שתשמר את הטעם הטוב הזה גם לימים רחוקים
 

הריבה קלה מאוד להכנה. ומכילה בעיקר את המנדרינות (פלחים ומעט מהקליפה הכתומה) מעט לימונים, סוכר ומים
אין כאן הכנה מוקדמת או מספר שלבים. הריבה מבושלת בסיר גדול (6 או 8 ליטר) זמן ממושך קצת יותר (מעל שעה) מריבה ממוצעת והיא טעימה מאוד
?איך מכינים

:קולפים את כל המנדרינות. מחלקים לפלחים, מרחיקים גרעינים ושמים הכול בסיר הגדול


מוסיפים לסיר פלחים של 2 לימונים קטנים קלופים, רצוי לימונים שנקטפו ישירות מהעץ של השכן וללא ריסוס
את גרעיני הלימון שומרים כתוספת פקטינית טבעית: מאגדים אותם לצרור בבד גזה או בד גבינה קושרים היטב ומכניסים לסיר

.מעל הפרי מפזרים סוכר, מעט מקליפות המנדרינה ואת המים
כמות הסוכר ביחס לפרי היא נמוכה. הריבה מתקבלת במתיקות מתונה וזה מצויין. אורך חיי המדף שלה יהיו קצרים יותר והיא תשמר במקרר חודשים ספורים בלבד


:וכאן, לאחר הוספת המים


:כאן, הריבה לקראת סוף הבישול


ניתן להכין את הריבה עם קלמנטינות במקום מנדרינות. יש לשקול את הפרי לאחר הקילוף. קחו בחשבון שקלמנטינות מכילות יותר גרעינים
.והארומה שלהן משתנה. גם הקליפה לא תמיד ארומטית
.כאן הריבה עדיין חמה. הריבה הסמיכה (תמונות נוספות בקרוב) לאחר הקירור


ריבת מנדרינות
:מרכיבים
שני קילו ומאה וחמישים גרם (2.150 ק"ג) מנדרינות = 10 מנדרינות גדולות, זהו המשקל כולל הקליפה
משקל המנדרינות או קלמנטינות לאחר קילוף = 1600 גרם
שני לימונים קטנים קלופים- להסיר את כל הקליפה הלבנה, מופרדים לפלחים, לשמור את כל הגרעינים בצד לבישול הריבה
שש מאות גרם סוכר לבן = 3 כוסות סוכר
חמש כוסות מים (כוס של 200 מ"ל) = ליטר מים
-
חתיכת בד גזה עבור גרעיני הלימון
סיר גדול (לא סיר מאלומיניום) בעל תחתית עבה, בתכולה 6 או 8 ליטר
צינצנות מעוקרות
-
:אופן ההכנה
.רוחצים וקולפים את המנדרינות
.לשמור את הקליפה ממנדרינה אחת (או שתיים) לקצוץ את הקליפה לחתיכות קטנות
.להפריד את המנדרינות לפלחים. להרחיק גרעינים
.לשים את כל פלחי המנדרינות בסיר גדול
.להוסיף לסיר את פלחי הלימון
.להוסיף לסיר קליפה קצוצה ממנדרינה אחת או שתיים- לא כדאי לוותר, הקליפה מוסיפה ארומה
את גרעיני הלימון להניח על חתיכת גזה (חדשה) לגלגל מספר פעמים, לקשור היטב ולשים בתוך הסיר בתום הבישול לזרוק
.לצקת לסיר את הסוכר
.להוסיף את כמות המים . להביא לרתיחה. לערבב מדי פעם
.לבשל את הריבה על הלהבה הבינונית מונמכת ברתיחה עדינה
.בזמן הבישול לערבב קצרות מדי פעם
לבשל את הריבה עד שהיא מוכנה: הנפח מצטמצם, המים והסוכר הופכים לסירופ בהיר, ומרבית פלחי הפרי כבר אינו שלמים
.משך הבישול (לאחר הרתיחה) מוערך - כשעה וחצי ואפילו מעט יותר
.בדקות הבישול האחרונות לבדוק לעיתים תכופות
.להעביר את הריבה החמה לצינצנות מעוקרות
.לשמור במקרר

בצילום: הריבה עדיין חמה


חניתה הראל בלוג אוכל ©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי 2005-2014  

No comments:

Related Posts with Thumbnails
assets website counter
by TwitterButton.com Subscribe in a reader

Creative Commons License