קולאץ' צ'כי - מאפה שמרים ממולא בתות שדה
מאפה קולאץ' צ'כי :תות שדה בבצק שמרים
..דמיינו לעצמכם מאפה שמרים ריחני המוגש חם מהתנור, ממולא בתות שדה מתקתק הנוטף מתוכו..בזוק בסוכר סביב
קולאץ'- מאפה שמרים ואחת ממנות הדגל של המטבח הצ'כי. מנת קינוח פופלרית המזכירה בצורתה דונאטס אבל הטעם לגמרי אחר. הצ'כים נוהגים למלא את המאפה במגוון מליות מתוקות נוספות מלבד תות שדה, כגון : גבינה ושזיפים
?איך מרכיבים את המאפה
המאפה מזכיר לחמנייה או עוגיית ענק גבוהה מכיל מבצק שמרים משובח במתיקות עדינה. הבצק תופח כרגיל ואח"כ מגולגל לכדורים. לאחר תפיחת הכדורים יש ליצור שקע עמוק ורחב בכל אחד מהם ולמלאו בתותים (שבושלו עוד קודם). מעל בוזקים מעט/הרבה לפי הטעם תערובת פירורית עדינה ומתקתקה. 16 המאפים נכנסים לתנור למשך כ-20 דקות
עדיין לא תמה עונת התותים והם נמכרים בשווקים במחיר של 5-8 ש"ח לקילו כדאי לנצלם
מאפה קולאץ' צ'כי- Kolac
:החומרים
מאתיים וארבעים גרם תות שדה נקי, לקטום ולפרוס דק
תשעה עשר כפות סוכר לבן - ישמשו לבצק, למלית התותים ולפירורים
חצי כפית מיץ לימון ,לא חובה
חצי כוס מים חמימים
שתיים ורבע כפיות שמרים יבשים = 7 גרם, או פי 3= 21 גרם שמרים טריים
שישים גרם חמאה רכה + 30 גרם חמאה מומסת
רבע עד 1/2 כפית מלח דק
חלמון מביצה גדולה
שלוש וחצי כוסות קמח לבן= 490 גרם, לבצק וגם לציפוי
שלושת רבעי כוס חלב פושר
:אופן ההכנה
הכנת התותים
בקלחת /סיר קטן לערבב את התותים עם 12 כפות סוכר (מכמות הסוכר הרשומה), מעט מיץ לימון-לא חובה ורבע כוס מים. לבשל על להבה בינונית כעשר דקות עד שמסמיך. להסיר מהלהבה ולצנן. ניתן למעוך במזלג במידה וישנם חתיכות גדולות של תותיםיתקל רוטב דומה לריבה לא סמיכה
המאפה מזכיר לחמנייה או עוגיית ענק גבוהה מכיל מבצק שמרים משובח במתיקות עדינה. הבצק תופח כרגיל ואח"כ מגולגל לכדורים. לאחר תפיחת הכדורים יש ליצור שקע עמוק ורחב בכל אחד מהם ולמלאו בתותים (שבושלו עוד קודם). מעל בוזקים מעט/הרבה לפי הטעם תערובת פירורית עדינה ומתקתקה. 16 המאפים נכנסים לתנור למשך כ-20 דקות
עדיין לא תמה עונת התותים והם נמכרים בשווקים במחיר של 5-8 ש"ח לקילו כדאי לנצלם
מאפה קולאץ' צ'כי- Kolac
:החומרים
מאתיים וארבעים גרם תות שדה נקי, לקטום ולפרוס דק
תשעה עשר כפות סוכר לבן - ישמשו לבצק, למלית התותים ולפירורים
חצי כפית מיץ לימון ,לא חובה
חצי כוס מים חמימים
שתיים ורבע כפיות שמרים יבשים = 7 גרם, או פי 3= 21 גרם שמרים טריים
שישים גרם חמאה רכה + 30 גרם חמאה מומסת
רבע עד 1/2 כפית מלח דק
חלמון מביצה גדולה
שלוש וחצי כוסות קמח לבן= 490 גרם, לבצק וגם לציפוי
שלושת רבעי כוס חלב פושר
:אופן ההכנה
הכנת התותים
בקלחת /סיר קטן לערבב את התותים עם 12 כפות סוכר (מכמות הסוכר הרשומה), מעט מיץ לימון-לא חובה ורבע כוס מים. לבשל על להבה בינונית כעשר דקות עד שמסמיך. להסיר מהלהבה ולצנן. ניתן למעוך במזלג במידה וישנם חתיכות גדולות של תותיםיתקל רוטב דומה לריבה לא סמיכה
:הכנת בצק השמרים
לערבב את מחצית כוס המים החמימים יחד עם כפית סוכר והשמרים. לכסות ולהתפיח דקות ספורות עד שהתערובת מבעבעת ותפחה היטב
בקערת מיקסר או קערה ידנית לערבב את החמאה + 3 כפות סוכר (מכמות הסוכר הכוללת). להוסיף מלח וחלמון ולערבב היטב. להוסיף את תערובת השמרים, 3 ורבע כוסות קמח ואת החלב
ללוש לבצק חלק במשך דקות ספורות (במידה והבצק דביק ,ניתן להוסיף כפות ספורות נוספות של קמח). ליצור כדור בצק ולהתפיח בקערה משומנת קלות עד שמכפיל את נפחו במשך כשעה
:הכנת תערובת הפירורים
.שמתי כמות קטנה מהתערובת ולא עשיתי שימוש בכולה
בקערית לערבב את יתרת הסוכר (4 כפות) עם כף אחת חמאה מומסת-להמיס 30 גרם ,להשאיר כף אחת למריחת הלחמניות להוסיף את יתרת הקמח = 1/4 כוס ולערבב. תתקבל תערובת פירורים דקיקה ובהירה כאבקה
:הרכבת המאפה ואפייה
לחמם תנור לחום בינוני גבוה 190 מעלות. להכין תבנית גדולה של תנור סטנדרטי מרופדת בנייר אפייה
ללוש מעט את הבצק ולחלקו ל- 16 חלקים שווים. כל חלק ישקול כ- 50 גרם
לגלגל לכדורים ולהניחם בתבנית האפייה-שורות של ארבע על ארבע. להבריש כל כדור בצק בחמאה הנותרת. להתפיח כמחצית השעה
בעזרת גב של כף ליצור שקע בכל לחמנייה. בעזרת האצבעות להעמיק ולהרחיב את השקע. למלא כל שקע בכף ממלית התותים הצוננת
.לפזר מעל כל לחמנייה מהציפוי
.לאפות בתנור החם 20-30 דקות או עד שהמאפה זהוב ואפוי היטב
.את הקולאץ הנותרים שלא נאכלים מייד מומלץ לשמור במקפיא
המתכון מעובד ומתורגם ממגזין סוואר
לערבב את מחצית כוס המים החמימים יחד עם כפית סוכר והשמרים. לכסות ולהתפיח דקות ספורות עד שהתערובת מבעבעת ותפחה היטב
בקערת מיקסר או קערה ידנית לערבב את החמאה + 3 כפות סוכר (מכמות הסוכר הכוללת). להוסיף מלח וחלמון ולערבב היטב. להוסיף את תערובת השמרים, 3 ורבע כוסות קמח ואת החלב
ללוש לבצק חלק במשך דקות ספורות (במידה והבצק דביק ,ניתן להוסיף כפות ספורות נוספות של קמח). ליצור כדור בצק ולהתפיח בקערה משומנת קלות עד שמכפיל את נפחו במשך כשעה
:הכנת תערובת הפירורים
.שמתי כמות קטנה מהתערובת ולא עשיתי שימוש בכולה
בקערית לערבב את יתרת הסוכר (4 כפות) עם כף אחת חמאה מומסת-להמיס 30 גרם ,להשאיר כף אחת למריחת הלחמניות להוסיף את יתרת הקמח = 1/4 כוס ולערבב. תתקבל תערובת פירורים דקיקה ובהירה כאבקה
הקולטאץ' - לפני כניסתם לתנור
:הרכבת המאפה ואפייה
לחמם תנור לחום בינוני גבוה 190 מעלות. להכין תבנית גדולה של תנור סטנדרטי מרופדת בנייר אפייה
ללוש מעט את הבצק ולחלקו ל- 16 חלקים שווים. כל חלק ישקול כ- 50 גרם
לגלגל לכדורים ולהניחם בתבנית האפייה-שורות של ארבע על ארבע. להבריש כל כדור בצק בחמאה הנותרת. להתפיח כמחצית השעה
בעזרת גב של כף ליצור שקע בכל לחמנייה. בעזרת האצבעות להעמיק ולהרחיב את השקע. למלא כל שקע בכף ממלית התותים הצוננת
.לפזר מעל כל לחמנייה מהציפוי
.לאפות בתנור החם 20-30 דקות או עד שהמאפה זהוב ואפוי היטב
.את הקולאץ הנותרים שלא נאכלים מייד מומלץ לשמור במקפיא
המתכון מעובד ומתורגם ממגזין סוואר
6 comments:
נראה מצוין, למרות שהשם של המנה הוא קצת מרתיע כמו כל השמות הצ'כיים . אני חושבת שאני אנסה את המתכון הזה במהלך השבוע והפתיע את חמותי שממוצא צ'כי.
חח.. השם מרתיע ?לא חשבתי על זה ואכן את גילית לי תעלומה בנוגע לפוסט הזה : המאפה טעים מאוד ואהוב ע"י כולנו כאן אבל הפוסט פחות פופולרי...
חמותך לבטח מכירה את המאפה. אשמח לקרא חוות דעת, תודה
פשוט נראה מדהים
מאד אוהבת מאפי שמרים, וזה משהו מיוחד שממש עושה חשק לנסות.
תודה, רתם
רתם, אני מקווה שהגדלת את התמונות..
המאפה נהדר. לדעתי בגלל ששיחקתי עם חום התנור שיזפתי את העוגות מעט יותר מידי .אפשר קצת פחות.. תודה. אנא כתבי לי אם הכנת :)
ברור שאספר לך מה אמרה חמותי.
נראה מדהים מסוג הדברים שקשה לי לעמוד בפניהם,שמרתי במועדפים כדי לנסות.
תודה!
Post a Comment
Thank you ! תודה לכם !