08/02/2014

**הסחוג התימני של מלכה אלמוני

את מלכה אלמוני מחברת ספר הבישול התימני (בית-ההוצאה הירושלמי ספריית מעריב- 1983) לא הכרתי. הבישול התימני מסקרן ומאתגר אותי לאחרונה אף יותר. את ספר הבישול התימני רכשתי לפני שנים אחדות בחנות לספרים משומשים במרכז. מתברר, שהרכב הסחוג של מלכה שונה לגמרי מהסחוג שאני רגילה להכין - יש בו רק פלפלים חריפים ירוקים ושום טרי בתוספת תבלינים וללא תוספת כוסברה
 
 
.מלכה הציעה לטחון את כל המרכיבים פעמיים במטחנת בשר (ידנית) ולא בבלנדר
טחנתי הכול דקות אחדות במעבד מזון, לקבלת רוטב גס מעט, שיניתי מעט את יחס המרכיבים. לדעתי חשוב ולא צויין במתכון לטחון בנפרד בעזרת עלי ומכתש את גרגירי הכוסברה וגם תרמילי ההל טרם הוספתם לפלפלים החריפים מכיון שאינם נטחנים היטב במעבד המזון

 
.הסחוג חריף מאוד וריחו נהדר. היום כבר תיבל לנו את החומוס הטרי שבושל והוכן לפני דקות אחדות
 מלכה אלמוני קוראת לסחוג - 'תערובת של עשבים ותבלינים טחונים' ומציעה להשתמש בפלפלים ירוקים קטנים
.הסחוג יתלווה לכל מאכל תימני ובכלל לכל מאכל, למרק, דגים, בשר, ירקות, סלטים וממרחים
 
סחוג/זחוג
:מרכיבים
מאתים וחמישים גרם פלפל ירוק חריף
ראש שום בינוני, מקולף
כפית פלפל שחור טחון
שתי כפיות כמון טחון
חצי כפית ציפורן טחונה- אפשר רבע כפית
כפית עד 2 כפיות גרגירי כוסברה יבשה- כפית תספיק לטעמי
ארבעה תרמילי הל=קרדמון
כפית וחצי מלח דק

:אופן ההכנה
.רוחצים את הפלפלים. מסירים את הגבעולים. חותכים כל פלפל ל 3-4 חלקים
.שמים את הפלפלים וכל יתר המרכיבים במטחנת בשר או במעבד מזון. טוחנים עד שהכול מרוסק היטב
.מעבירים לצינצנות ומאחסנים במקרר

חניתה הראל בלוג אוכל ©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי 2005-2014

04/02/2014

*עוגיות טחינה ושמן קוקוס

קערה אחת, טחינה גולמית, שמן קוקוס, סוכר (במידה) משחת וניל וגם- שומשום- רגיל, שומשום חום או שומשום שחור. לערבב הכול ביד. שלושים ומשהו עוגיות הנמסות בפה
.רשמו מתכון לעוגיות קלות הכנה, עדינות ובריאות כנראה קצת יותר
 
 
עוגיות טחינה ושמן קוקוס
הכמות: 30-35 עוגיות
:מרכיבים
כוס ורבע קמח לבן מנופה = 180 גרם
חצי כפית אבקת אפיה, מנופה
רבע כפית מלח דק
חצי כוס שמן קוקוס רך- לא נוזלי, 100 גרם
חצי כוס סוכר לבן = 100 גרם
חצי כוס טחינה גולמית
חצי כפית או כפית משחת וניל, או תמצית וניל איכותית

:לגלגול העוגיות
כארבע כפות שומשום בהיר או שומשום חום או שחור או כף מכול סוג
-
תבנית אפיה גדולה (של התנור) מצופה בנייר אפייה

:אופן ההכנה
.בקערית לערבב את הקמח, אבקת אפייה והמלח
:בקערה בינונית לערבב במזלג את שמן הקוקוס עם הסוכר
בצילום מימין : שמן הקוקוס, לצידו הסוכר הלבן
.להוסיף לקערה את הטחינה והוניל, לערבב היטב בעזרת מזלג
.להוסיף מחצית מכמות תערובת הקמח ולערבב
.להוסיף יתרת הקמח ולערבב (קל ללוש בעזרת הידיים) לכדור בצק
.לעטוף את כדור הבצק ולהניח בקירור למחצית השעה. בינתיים לחמם תנור לחום בינוני 180 מעלות

כדור הבצק
.ליטול כמות של כפית מהבצק. להדק בידיים ורק לאחר מכן לגלגל לכדור
ליצור כדורים מכל הבצק. לגלגל את הכדורים בשומשום. להניח במרווחים לא גדולים על נייר האפייה בתבנית
.לאפות את העוגיות כ- 15 דקות בתנור החם. העוגיות נותרות בהירות
.לצנן את העוגיות בתבנית כ- 10 דקות
.להעביר את העוגיות לרשת, לצנן לחלוטין ולהעביר לכלי אטום



חניתה הראל בלוג אוכל ©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי 2005-2014

03/02/2014

*מרק היום: מרק גזר ושומר

ההתלבטות היחידה שהיתה לי עם המרק הטעים הזה- כיצד להשאיר את תוכן תבנית הירק האפוי שלמה, וגם להכין את המרק. הריח משגע גם של הירק במהלך האפייה, וכמובן של המרק המוכן.הירקות מתקרמלים ומתרככים בזמן האפייה הקצרה בחום הגבוה, לנשנש אותם ישר מהתבנית

 
? איך מכינים מרק שומר וגזר
בתבנית גדולה אופים שומר וגזר וגם בצל אחד, פרוסים. תיבול הירק בסיסי וכולל שמן זית, קורט סוכר ומלח. הירקות האפויים מאוד טעימים
את הירק טוחנים עם מרק צח או מים רותחים למרק קרמי. מחממים את המרק, מתקנים תיבול ומגישים עם מעט ירק אפוי (ששמרנו בצד) וגם עם שמן אניס

 
בצילום למעלה: מימין, זירעוני אניס שלמים. משמאל, זרעוני אניס לאחר טחינה במטחנת תבלינים. את 'אבקת' האניס מערבבים עם שמן זית. בשמן זה מעטרים את המרק. התיבול אניסי, עדין ולא משתלט
[זירעוני אניס רכשתי השבוע במארז קטן בחנות התבלינים]

30/01/2014

**~~~~~~~~רושטי סלק ורוזמרין, סלק סלק תרדוף~~~~~~

שלושים ס"מ קוטרה, אדמדמה על גבול צבע הבורדו, מלוחה במידה, מקורמלת, משובצת עלי רוזמרין טרי כלביבת ענק טעימה
? רושטי סלק, כבר טעמתם
מארק ביטמן יוצר המתכון, כתב בטור האוכל שלו בניו יורק טיימס בשנת 2008 על רושטי הסלק הזה. הוא למד את סוד 'פנקייק' הסלק (כפי שהוא מכנה אותו) עוד 20 שנה קודם לכן ממייקל רומנו. מנת תוספת בלתי שגרתית שתתאים לסעודה לצד בשרים וסלט ירק וגם יכולה לשמש ארוחה קלה. הרושטי כנהוג אינו, מכיל תוספת ביצים והוא משביע
 
 הלביבה הענקית מבושלת באיטיות במחבת גדולה משני הצדדים. הסוכרים הטבעיים שבסלק המגורד מתקרמלים בזמן הבישול, הלביבה המוכנה פריכה מעט, התוך שלה רך טעים ומפתיע. החומרים מינימליים ממש וכוללים: סלק, מעט קמח לבן ותיבול בסיסי של מלח, פלפל שחור ועלי רוזמרין טריים
ההכנה פשוטה: קולפים את הסלקים בעזרת קולפן תפוחי אדמה. ומגרדים אותם ידנית על פומפיה גסה או במעבד מזון. במעבד מזון זה קל יותר ויהיה מוכן בדקות ספורות. בצילום, הסלקים המגורדים (במעבד מזון), בתוספת מלח, פלפל שחור גרוס ועלי רוזמרין
.אל תוותרו על תיבול הרוזמרין, הוא עדין

26/01/2014

פיצה (בתוספת קמח מלא) עם תרד, גבינה בולגרית, פרמזן ופרוסות לימון

!משולשי פיצה : תרד,דאבל גבינה ולימון,זה טעים


.היום יש לנו מתכון חדש לפיצה מיוחדת ובטעם שונה. מתברר שאפשר ל'הבריא' מתכון לבצק פיצה ושהיא תהיה טעימה, מאוד
!הבצק מורכב בחציו מקמח מלא. המלית עשירה בתרד טרי מוקפץ, גבינה בולגרית, גבינת פרמזן ופרוסות לימון. איזה צירוף משגע
:הפיצה קלה וכייפית להכנה

20/01/2014

*רוטב קרמל מבטטות- מרכיב אחד וזהו

את המתכון הזה (הטבעוני ובעל מרכיב אחד) ותמונת רוטב ה'קרמל' עשויה בטטות, ראיתי לפני ימים אחדים בפיד דף הפייסבוק של הבלוג. שלחתי את המתכון מייד להדפסה, והמתנתי להזדמנות קרובה ונאותה להכין..אתמול זה קרה
קילו ושלוש מאות גרם בטטות טריות
המתכון פורסם באתר המגזין בון אפטיט. תמונת הרוטב הכתמתם היתה מפתה. שלבי ההכנה פשוטים אך דרשו היערכות ויותר מכל: נחוץ מעל קילו בטטות על מנת לקבל כמות קטנה מאוד של רוטב (כשליש עד רבע כוס). לקחתי את האתגר. היה מאתגר ומספק ובעיקר, טעים

מתכון ללחמניות קלות להכנה

לחמניות מבצק שמרים: קלות מאוד להכנה, יפות וטעימות. הלחמניות יתאימו לכל מאכל מלוח או מתוק ויישמרו רכות וטריות כיממה שלמה. רשמו מתכון מוצלח


לחמניות
הכמות: 16 לחמניות
:מרכיבים
כוס וחצי מים חמימים בטמפרטורה של 40 מעלות
 כף שמרים יבשים = 11-13 גרם או פי 3 הכמות שמרים טריים בגרגירים
כף עד 2 כפות סוכר לבן
שתי כפות שמן קנולה
 כפית מלח דק
ארבע כוסות קמח רגיל= 560 גרם או קמח מיוחד לאפיית לחם
:לציפוי
ביצה טרופה
:לזרייה
שומשום או פרג לזרייה
:אופן ההכנה
.בקערת מיקסר או קערה לערבוב ידני, לערבב את המים,הסוכר והשמרים
.לכסות ולהניח לתערובת לתתסוס מספר דקות
.להוסיף לקערה : את השמן, המלח ו- 2 כוסות מכמות הקמח
.לערבב היטב
.להוסיף לקערה את יתרת הקמח , בחצאי כוסות .ללוש לקבלת בצק אחיד חלק
. להמשיך ללוש את הבצק עוד כ- 8 דקות בעזרת המיקסר (וו לישה) או ידנית
.הבצק רך ונעים לעיבוד
.להניח את כדור הבצק בקערה משומנת קלות. לכסות ולהתפיח עד הכפלת הנפח משך כשעה
.להעביר את הבצק למשטח רידוד (רצוי מסיליקון), לללוש מעט
.לחלק את הבצק ל- 16 חלקים שווים
.לגלגל את כל החלקים לכדורים . להניח במרחקים בתבנית אפיה שרופדה בנייר אפייה
.לכסות את הלחמניות ולהתפיחן כשעה להכפלת נפחן
. להבריש את הלחמניות בביצה הטרופה
.לפזר מעל כל לחמניה שומשום או פרג שלם
.לאפות את הלחמניות כ- 20 דקות בתנור שחומם מראש לחום גבוה 200 מעלות
.הלחמניות המוכנות תהיינה זהובות היטב
.נותרו לחמניות? אחסנו בשקית הקפאה ושגרו לפריזר


13/01/2014

**חטיף חומוס אפוי עם פפריקה מעושנת ותבלינים

זוכרים את פיצוחי החומוס מהפעם הקודמת? - גרגירי חומוס אפוי עם תערובת תבלינים הנאכל כחטיף. היום יש לנו חטיף מעט דומה 'נישנוש' המתובל באופן אחר וזה טעים. תערובת של פפריקה מעושנת, כמון, אבקת שום ומלח מקנה לחומוס טעם וריח טובים. במקום שמן רגיל או שמן זית, נשתמש בשמן קוקוס (או יה, רכשו צינצנת שמן קוקוס- בחנויות טבע, זה טעים ובריא וטוב גם לעור הגוף). החומוס האפוי פריך ויישמר ימים ספורים בקופסא אטומה. בשלו לריכוך חומוס שהושרה ללילה לפני, או השתמשו בגרגירי חומוס מוכן ומסונן. רישמו מתכון ורוצו להכין


















פיצוחי חומוס אפוי
:המרכיבים
שלוש כוסות גרגירי חומוס מבושל רך, מסונן מנוזלים = 480 גרם
שלוש כפות שמן קוקוס, רך ולא מוצק לגמרי
 כפית מלח אטלנטי או מלח גס או לפי הטעם
פלפל שחור גרוס טרי
כפית וחצי עד 2 כפיות כמון טחון
שתי כפיות פפריקה מעושנת
כפית אבקת שום

:אופן ההכנה
מחממים תנור אפייה לחום גבוה 200 מעלות
מרפדים תבנית אפייה גדולה בנייר אפייה
.מייבשים את גרגירי החומוס המבושל במגבות נייר . מעבירים לקערה בינונית
.מוסיפים ומערבבים לחומוס(עם מזלג) את שמן הקוקוס הרך עד שהוא נבלע בחומוס
.מוסיפים את כל התבלינים והמלח. מערבבים עד שהחומוס מכוסה כולו בתבלינים
.מעבירים את החומוס לנייר האפייה שבתבנית. משטחים לשכבה אחת
.אופים את החומוס 30-35 דקות או עד שהוא פריך
.מומלץ לערבב את החומוס במהלך האפייה, כל 10-15 דקות
הסחלב החדש (גבוה ויפיפה) של אמא
חניתה הראל בלוג אוכל ©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי 2005-2014

11/01/2014

*חדשות מזון 10.1.2014 - התשוקה לפרעצל ועל מוזיאון מתוק במיוחד

פרעצל נוסח בוואריה
.לאנדריאה סלונקר יש תשוקה לפרעצלים נוסח בוואריה
בביקורה בגרמניה, נתקלה בגבר שארוחת הבוקר שלו כללה פרעצל שחום ושמנמן, בירה מקומית ונקניקייה דשנה
 !סקרנות, טעם ועניין הובילו אותה לכתוב ספר שלם העוסק באפיית פרעצלים
אנדריאה מלמדת כיצד לגלגל את בצק הפרעצל כשחלקו האמצעי רחב יותר ונותן ללחמניה את צורתה המסורתית וגם כיצד ניתן לבשל את הפרעצלים בתמיסת מי סודה (אבקת סודה לשתייה מומסת במים) במקום בתמיסה הבווארית המסורתית הקשה יותר לשימוש ביתי
.ובכלל, אנדריאה ממליצה לאכול את הפרעצל חם מהתנור לצד חמאה קרה
!אנדריאה, תעשי לי פרעצל עם מלח גס

פרעצלים רכים- המתכון
: מרכיבים לבצק
רבע כוס אבקת סודה לשתייה
שתיים ורבע כפיות שמרים יבשים= 7 גרם
חצי כוס מים חמים
כף סוכר חום כהה
שלוש ורבע כוסות קמח מיוחד ללחם
חצי כוס בירה קרה מסוג פילסנר
שלושים גרם קוביות חמאה בטמפרטורת החדר
שתי כפיות מלח
חלמון מעורב עם כף מים
:לציפוי
-סוג אחד או תערובת
מלח גס,פרג שלם, זרעוני קימל, זרעוני דלעת, זרעוני שומר, זרעוני חמניה

אומני המזון קטלין לוין והנרי הרגרייבס יצרו מודלים ריאליסטים של מוזיאונים וגלריות לאומנות מרחבי העולם כשעיקר חומרי הגלם היו עוגיות ג'ינג'רברד וממתקים
[היצירות המתוקות צולמו רובן בשחור לבן. עשייתם המאתגרת משלבת אומנות עם ממלכת הממתקים.צילומים נוספים [לינק
:דוגמא

10/01/2014

*חדשות מזון 9.1.2014 - גלגלו של פלאפל, השפעת הסוכר על המוח ועוד

כיצד משפיע הסוכר על המוח
זו אינה עובדה מפתיעה אך אכילת סוכר משפיעה על הגוף בכללותו. אכילת מזון המכיל סוכר, משפיעה על בלוטות הטעם, מערכת העיכול והמוח
  .צריכת סוכר מוגברת דומה להתמכרות לאלכוהול ולניקוטין
אכילה רבה של מזון המכיל סוכר תגרום להשתוקקות נוספת לסוכר. על מתינות וצריכה פחות תכופה של סוכרים מפי הד"ר
Dr. Nicole Avena



גלגולו של פלאפל
סקוט ואריאנה בנט אינם הולנדיים וגם לא ילידי המזרח התיכון. הם יצרו קונספט יחודי המאגד את חווית ההסעדה מאמסטרדם עם טעם הפלאפל. הזוג התאהב בחנויות הפלאפל עת ביקרו באמסטרדם, עם חזרתם לביתם לא מצאו שם משהו דומה
. סקוט ואריאנה החילטו על הקמת חנות פלאפל משלהם, תואמת בעיצוב ובשם לזו שאהבו באמסטרדם
assets Creative Commons License