27/09/2023

פובידל רומני אמיתי, המתכון

~~~~פובידל - הריבה~~~~
.פובידל טעים 100% טבעי וללא תוספת סוכר


במהלך השבועיים האחרונים הכנתי פעמיים ריבת פובידל, מלבד השימוש בשזיפי שגיב וזמן בישול ארוך, הריבות היו שונות לגמרי. שתי הריבות מוצלחות וטעימות ממש. בכל פעם, קפצתי לירקן שמעבר לכביש ובחרתי שזיפים, אחד אחד. שזיפי השגיב לפובידל חייבים להיות בשלים ורכים, רק אז הפרי במתיקות שיא


למדתי ולמדה עוד ועוד על הכנה מסורתית של פובידל. פובידל מכינים ברומניה מכמויות גדולות של פרי בסיר ענק, בישול ארוך וללא תוספת סוכר כלל. היה רגע שהקוזינה מניו יורק שלחה לי סרטון. בסרטון עשר הדקות גברת רומניה שטפה שזיפי שגיב טריים, אולי הם מהעץ בגינה, ממלאה בהם סיר ענק. היא מבשלת את השזיפים בחצר (לבושה בבגד רומני מסורתי.. כולל המצנפת האדומה) בוחשת בהתמדה עם כף עץ גדולה עד שמוכן. הו.. איזו אווירה, כמושבניקית מלידה (ומגיל רבע לשש... עירונית עד היום), ריח וצבע הטבע, הכפר, הפרחים, עצי הפרי שליד הבית טבועים בזכרונות מתוקים
מריה הבשלנית הרומניה מספרת שפובידל מבשלים במשך 3-4 שעות ויש לבחוש ולבחוש. לפובידל מוצק יש לבשל כנראה את השעה הרביעית, יתכן וזה יעבוד אבל בכמות שזיפים גדולה ממה שאני הכנתי
הסרטון הזה הריץ אותי למטבח במטרה לנסות להכין פובידל דומה אך בכמות קטנה. סיפרתי זאת לאימי והתייעצתי איתה. היא זוכרת שאמה, סבתנו הכינה פובידל ברומניה, הוא יצא מוצק ואפשר היה לחתוך אותו בסכין
למעלה בצילום, השזיפים לאחר רחצה וסידור נאה בסיר
----

ברומניה, פובידל אינו נחשב ריבה של ממש. שם מוסיפים פובידל לממליגה חמה, לצד פפאנש, ממלאים סהרונים (רוגעלך) בפובידל או ברהט לוקום או פשוט מורחים על לחם. ממה שקראתי, קשה להשיג פובידל איכותי (תעשייתי) באירופה ולכן, למי שיש עץ שזיפים או קונה שזיפים בשווקים פשוט מכין בעצמו. הפובידל יישמר חודשים ספורים ומעטים. שימו לב שאינו מתקלקל כי אז אסור לאכול אותו. אני מעדיפה לשמור את הפובידל במקרר
.למעלה בצילום, השזיפים בזמן הבישול הראשוני


?כמה שזיפים צריך לפובידל
ריבת הפובידל מתבשלת במשך מספר שעות. מקילו שזיפים (ברוטו) כולל הגלעינים, קבלתי כ 270 גרם ריבה- הצינצנת שבתמונות שלי. כלל האצבע בפובידל: נקבל כ 1/5 כמות ריבה ביחס לכמות השזיפים
בישול פובידל דורש זמן וסבלנות. יש למעוך את הפרי ולבחוש את הריבה יותר (בחישה בכף) ככל שזמן הבישול מתקדם
.בשעת הבישול האחרונה, אני ממליצה לבחוש את הפובידל כל מספר דקות
בצילום למעלה, סיר עם שזיפים מבושלים מגולענים. למטה השזיפים לאחר בישול ראשוני, עוד מעט יעמוד הסיר לבישול


?מה צריך להכין לפני בישול פובידל
.שזיפי שגיב בשלים ורכים, מידת הבשלות (הרבה) תוסיף מתיקות טבעית
סיר בישול עם תחתית עבה המתאים לבישול ממושך ולא יחרוך לנו את הריבה. אני משתמשת בסיר סולתם זה מפעם שאמי קנתה לי בתכולה של 4 ליטר, לכמות ריבה מקילו פרי
.הריבה מורכבת מ 100% פרי בתוספת קטנה של מים ומיץ מחצי לימון קטן
נתחיל לבשל את שזיפי השגיב השלמים על להבה בינונית עם מכסה. להמשך הבישול נעביר את הריבה ללהבה הקטנה והנמוכה ביותר
צבע הפובידל מתכהה עם הבישול, כשבסופו יהיה אדום כהה. לא ידוע (לי) האם משזיפי שגיב מישראל, ניתן לקבל פובידל בצבע שחור. וכן, רציתי מאוד.. פובידל הכי כהה
.צבעו של הפובידל אדום כהה והוא יפיפה וגם מתוק במידה טובה
צינצנות- יש להכין צינצנות זכוכית לא גדולות, מתאימות ונקיות. אני שופכת מים רותחים לכל צינצנת (שזה יגלוש) ועל המכסה (העמיד) ונותנת לזה לעמוד מעט זמן בכיור. אז שופכת את המים הרותחים מהצינצנות (זהירות, זה חם!!) נעזרת במלקחיים


פובידל -המתכון
.רוחצים קילו שזיפי שגיב ומסדרים יפה בסיר רחב
מוסיפים לסיר 100 מ"ל מים (כחצי כוס), מכסים במכסה ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל על להבה בינונית כ 15 דקות או עד שהשזיפים רכים
מכבים את הלהבה, מוציאים את השזיפים עם מזלג לצלחת זכוכית. בסיר ישארו נוזלי הבישול האדמדמים. מניחים ל 10-15 דקות או עד שניתן להוציא מכל שזיף את הגלעין
.מחזירים את השזיפים המגולענים לסיר, מוסיפים כף או שתיים מיץ לימון סחוט טרי. מביאים לרתיחה עדינה ללא מכסה
מעבירים את הסיר ללהבה קטנה ונמוכה ומבשלים ללא מכסה עד קבלת מחית חלקה, סמיכה שצומצמה לפחות בחצי הכמות
.בעבוע הפובידל המתבשל חייב להיות עדין
.יש לבחוש מיד פעם, בתחילת הבישול מומלץ 'למעוך' את השזיפים שבסיר עם מועך תפוחי אדמה
.אני בישלתי את הפובידל 3 שעות. הריבה המוכנה היתה בטמפרטורה של 97 מעלות
.להעביר את הפובידל המוכן לצינצנת, לדפוק קלות את הצינצנת על מטלית שעל השיש למניעת בועיות אויר
.לצנן מעט את הפובידל על השיש. להעביר למקרר
.הפובידל שלי לא התקשה במקרר והוא נמרח יופי
-
.הערה מאוחרת: הפובידל מוצלח, הייתי מכינה 2 קילו, להבא
:לבקשת הקהל הנה הסרטון הרומני שקבלתי המתעד הכנה מסורתית של פובידל
מתברר שהסרטון צולם בבוקובינה בשנת 2020 והוא חלק מסדרת סרטונים (בערוץ יוטיוב ובאינסטגרם) המתעדת בעלי מלאכה 'עתיקה' ברומניה

מאחלת לכם שכל שתבקשו לו יהי

חניתה הראל בלוג אוכל ©כל הזכויות שמורות על הצילומים, התכנים והתמונות שלי 2005-2023 מטעמים הום-מייד, מתנות מהמטבח, קרושה, יוצרת תוכן איכותי ומקורי. אין להעתיק טקסט וחומרים מבלוג זה ולפרסמם באתר אחר וללא רשות כתובה שלנו https://www.facebook.com/lemongingerBlog

No comments:

assets Creative Commons License