31/03/2011

מתכון ללחמניות מיוחדות

לחמניות
 התכוננו ליום לימודים ארוך במטבח יחד עם קמח, מים,שמרים .. היום (או בעצם מחר) יהיו כאן לחמניות. הלחמניות הללו מכילות כמות קטנה מאוד של שמרים ועוברות הרבה מאוד שעות של התפחה. התפיחות הרבות תורמות ללחמניות לארומה מיוחדת המתפתחת הודות לתהליך התפיחה האיטי. הריח של הלחמניות מצויין, גם הטעם, המראה נאה והקרום מתפצפץ. הלחמניות קטנטנות ושוות. להוציא מהתנור לחתוך מעט ..ולשים הרבה חמאה .. וריבה
.התחילו את ההכנה יום לפני או מוקדם בבוקר, רק לעת לילה יהיו הלחמניות מוכנות

לחמניות אירופאיות
הכמות: 12 לחמניות קטנות
 להכין לילה לפני:סטרטר
חצי כוס מי ברז קרים
כוס אחת קמח לבן רגיל = 140 גרם
שמינית כפית שמרים יבשים= כחצי גרם
:לבצק
כל כמות הסטרטר הרשומה למעלה
שלוש וחצי כוסות קמח לבן רגיל = 490 גרם
כוס מים פושרים
כפית וחצי כפיות מלח דק
רבע כפית שמרים יבשים =0.8 גרם
:ציפוי
חלבון מביצה גדולה טרוף ומעורב עם חצי כוס מים
:אופן ההכנה
:הכנת הסטרטר
.לערבב את כל מרכיבי הסטרטר עד קבלת תערובת חלקה
.לכסות ולהניח בחוץ לכל הלילה
כמות התערובת ההתחלתית של הסטרטר = כוס מדידה. לאחר מספר שעות (יחד עם כמות השמרים הקטנה) התערובת תתפח לשתי כוסות לפחות. חשוב לדאוג לכלי קיבול גדול (גבוהה מספיק) עד לסיום התפיחה

:הכנת הבצק
.לערבב את כל מרכיבי הבצק, כולל הסטרטר לבצק אחיד וגמיש
.להמשיך ללוש את הבצק עוד דקות אחדות ידנית או במיקסר
.לכסות ולהתפיח את הבצק למשך 3 שעות. (כמות השמרים מועטה והבצק יתפח לאט)
ללוש את הבצק פעם אחת לאחר שעה של התפחה (מתוך 3 השעות) ואחר כך שוב לאחר השעתיים האחרונות
:עיצוב הלחמניות
להעביר את הבצק למשטח מקומח קלות ולחלקו ל- 12 חלקים שווים. (הבצק נעים במיוחד לעיבוד)
כל חלק בצק לגלגל לכדור מהודק ויפה
:תפיחת הלחמניות
.להניח את כל הלחמניות במרחקים על תבנית אפיה, לכסות קלות
.להניח להתפחה במשך 1-2 שעות
הלחמניות לא אמורות להכפיל את נפחן והן יהפכו מעט לשטוחות, זה בסדר, בזמן האפייה הן ישובו לעלות שוב
כעת להכניס את התבנית עם הלחמניות (עם כיסוי- שקית ניילון) למקרר ולהתפיח במקרר במשך 2-3 שעות
.גם בקירור הלחמניות יתפחו ויתעגלו
.לקראת סיום זמן התפיחה במקרר לחמם את תנור האפייה לחום גבוה של 220 מעלות
:אפייה
בקערית לטרוף ידנית את החלבון, להוסיף את המים . (לא יעשה שימוש בכל כמות הזיגוז אבל כמות המים תתן לו את הדילול המתאים להברשת הלחמניות)
.להוציא את התבנית עם הלחמניות מהמקרר ולהבריש כל לחמניה בזיגוג חלבון-מים
.לחרוץ כל לחמניה במרכז בחתך בינוני בעומק של כ- 6 מ"מ
.לאפות את הלחמניות בתנור החם כ- 25 דקות (או מעט פחות) עד שהן זהובות היטב
:ניתן להוציא את הלחמניות מיד בתום האפייה. אפשרי
.לכבות את התנור, לפתוח מעט את הדלת ולהשאיר את הלחמניות עוד דקות אחדות בפנים
.את הלחמניות הנותרות יש לשמור בהקפאה
מתכון על פי קינג ארתור פלאוור
חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

* מתכון ללחמניות מיוחדות

לחמניות
 התכוננו ליום לימודים ארוך במטבח יחד עם קמח, מים,שמרים .. היום (או בעצם מחר) יהיו כאן לחמניות. הלחמניות הללו מכילות כמות קטנה מאוד של שמרים ועוברות הרבה מאוד שעות של התפחה. התפיחות הרבות תורמות ללחמניות לארומה מיוחדת המתפתחת הודות לתהליך התפיחה האיטי. הריח של הלחמניות מצויין, גם הטעם, המראה נאה והקרום מתפצפץ. הלחמניות קטנטנות ושוות. להוציא מהתנור לחתוך מעט ..ולשים הרבה חמאה .. וריבה
.התחילו את ההכנה יום לפני או מוקדם בבוקר, רק לעת לילה יהיו הלחמניות מוכנות
 

לחמניות אירופאיות
הכמות: 12 לחמניות קטנות
 להכין לילה לפני:סטרטר
חצי כוס מי ברז קרים
כוס אחת קמח לבן רגיל = 140 גרם
שמינית כפית שמרים יבשים= כחצי גרם
:לבצק
כל כמות הסטרטר הרשומה למעלה
שלוש וחצי כוסות קמח לבן רגיל = 490 גרם
כוס מים פושרים
כפית וחצי כפיות מלח דק
רבע כפית שמרים יבשים =0.8 גרם
:ציפוי
חלבון מביצה גדולה טרוף ומעורב עם חצי כוס מים
:אופן ההכנה
:הכנת הסטרטר
.לערבב את כל מרכיבי הסטרטר עד קבלת תערובת חלקה
.לכסות ולהניח בחוץ לכל הלילה
כמות התערובת ההתחלתית של הסטרטר = כוס מדידה. לאחר מספר שעות (יחד עם כמות השמרים הקטנה) התערובת תתפח לשתי כוסות לפחות. חשוב לדאוג לכלי קיבול גדול (גבוהה מספיק) עד לסיום התפיחה

:הכנת הבצק
.לערבב את כל מרכיבי הבצק, כולל הסטרטר לבצק אחיד וגמיש
.להמשיך ללוש את הבצק עוד דקות אחדות ידנית או במיקסר
.לכסות ולהתפיח את הבצק למשך 3 שעות. (כמות השמרים מועטה והבצק יתפח לאט)
ללוש את הבצק פעם אחת לאחר שעה של התפחה (מתוך 3 השעות) ואחר כך שוב לאחר השעתיים האחרונות
:עיצוב הלחמניות
להעביר את הבצק למשטח מקומח קלות ולחלקו ל- 12 חלקים שווים. (הבצק נעים במיוחד לעיבוד)
כל חלק בצק לגלגל לכדור מהודק ויפה
:תפיחת הלחמניות
.להניח את כל הלחמניות במרחקים על תבנית אפיה, לכסות קלות
.להניח להתפחה במשך 1-2 שעות
הלחמניות לא אמורות להכפיל את נפחן והן יהפכו מעט לשטוחות, זה בסדר, בזמן האפייה הן ישובו לעלות שוב
כעת להכניס את התבנית עם הלחמניות (עם כיסוי- שקית ניילון) למקרר ולהתפיח במקרר במשך 2-3 שעות
.גם בקירור הלחמניות יתפחו ויתעגלו
.לקראת סיום זמן התפיחה במקרר לחמם את תנור האפייה לחום גבוה של 220 מעלות
:אפייה
בקערית לטרוף ידנית את החלבון, להוסיף את המים . (לא יעשה שימוש בכל כמות הזיגוז אבל כמות המים תתן לו את הדילול המתאים להברשת הלחמניות)
.להוציא את התבנית עם הלחמניות מהמקרר ולהבריש כל לחמניה בזיגוג חלבון-מים
.לחרוץ כל לחמניה במרכז בחתך בינוני בעומק של כ- 6 מ"מ
.לאפות את הלחמניות בתנור החם כ- 25 דקות (או מעט פחות) עד שהן זהובות היטב
:ניתן להוציא את הלחמניות מיד בתום האפייה. אפשרי
.לכבות את התנור, לפתוח מעט את הדלת ולהשאיר את הלחמניות עוד דקות אחדות בפנים
.את הלחמניות הנותרות יש לשמור בהקפאה
מתכון על פי קינג ארתור פלאוור
חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

30/03/2011

* תעשה לי ג'וליאן - קולפן ג'וליאן - פטנט מוצלח

חיתוך ירקות לג'וליאנים
יש המשתמשים במנדולינה או סכין חדה בשביל ליצור פסי ירק ארוכים ודקיקים. החיתוך דורש מיומנות מסויימת ומידת זהירות בזמן החיתוך. השבוע רכשתי קולפן ג'וליאן (25 ש"ח- לא פרסומת) שהכין לי ג'וליאנים של גזר בשניות ממש. כל שיש לעשות זה לנקות/לקלוף את הירק ולהשתמש בקולפן כמו בכל קולפן אחר. רצוי לבצע את פעולת 'הקילוף' מעל קערה רחבה
?מה חדש במוצר
הקולפן נאה לשימוש, צבעוני ומצוייד בלהב חד ומשונן (ולא להב חלק כמו בקולפנים רגילים). אוחזים בידית האחיזה ומעבירים את הקולפן על הירק מלמעלה למטה. בצילומים הבאים ניתן לראות את התוצאה
:מה לעשות עם הג'וליאנים, של גזר למשל
.טריים - כתוספת לכל סלט/מנה או לקישוט
.להוספה לתבשיל 'מוקפץ'
.כתוספת צבע וטעם למנה בזמן/אחרי הבישול
.לנישנוש
.להקפצה בבוק
.לחמם מעט שמן זית, להוסיף את הג'וליאנים של הגזר ולבחוש במשך דקה


:בצילום בצד ימין הגזר לפני ההקפצה , משמאל לאחר דקה אחת של הקפצה בווק בשמן זית


חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

19/03/2011

*הקלמנטינה שלי, דוגמנית לרגע

!קבלו את הקלמנטינה: הדוגמנית המתפשטת 
:כך זה התחיל

...הקלמנטינה היתה טעימה
חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

17/03/2011

**בעבע בתמר: עוגיות עיראקיות גם לחג הפורים

חם, חם מהתנור ..עוגיות בעבע בתמר. פעם ראשונה שלי, הצליח לי
!הלהיט הבא שלכם במטבח - וזה בטוח
בעבע הוא קורא להן. כך סיפר לי יקירי על החבר מהצבא. באותו היום ממש קיבל החבר חבילה נוספת מהבית מלאה בעוגיות התמרים הללו
מתברר שהחברה בבה"ד חטפו ממנו את העוגיות. שמעתי כמה טעימות הן ולא דומות לשום דבר אחר טעים שאכל, ביקשתי מתכון. עבר זמן, השרות שמה כמעט תם, אז ביקשתי שוב
בערב לא חגיגי במיוחד הוא שלף אותו מהקידבג הגדול... כתוב בכתב יד של אימא של ... היום ניגשתי להכין
 

המתכון כלל רשימת מרכיבים מדוייקת להפליא, הוראות הכנה היו בסיסיות בלבד. המרתי (נעשה שימוש בשמרים טריים, מרגרינה וכד') חילקתי, מדדתי זמן .. הבצק הוכן במיקסר והיה נהדר. התמסר לידי, רך ולא דביק ונעים כל כך. התפחתי את הבצק פעם אחת למרות שלא צויין במתכון. לאחר מכן קרעתי מהבצק חתיכות, שטחתי ומלאתי במלית תמרים
.ההרגשה הנפלאה שנסיון ראשון מתקבל באופן מוצלח כל כך


סגרתי לכדור. שיטחתי ושמתי בתבנית. כל בעבע נמרחה בביצה טרופה, נדקרה כולה במזלג ונזרתה בשומשום. את התבנית הראשונה הכנסתי לתנור והשומשום נשכח על השיש. פתחתי בחטף את התנור, וזריתי בשומשום את הבעבעות שהיו קרובות לדלת, סגרתי מיד שלא יברח לו החום
.התבנית נכנסה לתנור והוצאה בדיוק 15 דקות לאחר מכן, הריח קרא לי למטבח
 

הכנתי מחצית הכמות מהמצויין במתכון (במתכון המקורי נעשה שימוש בקילו קמח, כל המרכיבים חולקו לחצי), התקבלו כ- 12 בעבעות גדולות יחסית
.אימצתי בחום את המתכון ותכף יכתב בגירסא מהירה שתצליח לכל אחד בבית גם


בעבע תמרים - עוגיות תמרים עיראקיות
החומרים
חצי קילו קמח לבן רגיל
חמישים גרם חמאה רכה, במקור מרגרינה
רבע כוס שמן (60 מ"ל)
רבע כוס סוכר לבן = 50 גרם
שתי כפיות שמרים יבשים = 7 גרם או רבע חבילה שמרית=שמרים טריים בגרגירים
קורט מלח
כוס מים חמימים, פחות כ- 20 מ"ל
מלית
תמרים או ממרח תמרים, לכמות בצק זו יספיק חצי מיכל כ - 220 גרם של ממרח תמרים
למריחה
ביצה טרופה עם מעט מאוד מים, לא נשתמש בכל הביצה
לזרייה
מעט שומשטם
אופן ההכנה
.להכניס לקערת מיקסר את כל מרכיבי הבצק מלבד המים ולערבב
.לצקת את המים בהדרגה וללוש דקות אחדות לבצק חלק ואחיד
.הבצק נהדר וישאיר את קערת המיקסר והמלוש נקיים לגמרי
להתפיח את הבצק, אפשר בקערת המיקסר במשך כשעה. אל תצפו לתפיחה גדולה מאוד, אלא מתונה
יצירת הבעבע
אין צורך ללוש את הבצק התפוח, רק להוציא מהקערה למשטח עבודה ולשטח מעט עם כף היד
ליטול מהבצק חתיכות, לשטח, לשים במרכז כפית מלאה ממרח תמרים (או תמרים קצוצים), לסגור לכדור (להדק קצוות שהמלית לא תברח)
.לשטח כל בעבע (אפשרי עם מערוך קטן) ולהניח בתבנית גדולה
.להמשיך באופן זה עם כל הבצק. הכמות תספיק ל - 2 תבניות אפייה
.להבריש כל בעבע בביצה הטרופה
לחורר במזלג ולפזר שומשום(או קודם לפזר שומשום ואח"כ לחורר במזלג)
.אין צורך להתפיח
.להכניס לתנור חם שחומם מראש בחום 200 מעלות
.לאפות כ- 15 דקות . המאפה המוכן יהיה זהוב היטב


חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

14/03/2011

פרג, פרג תרדוף : שלוש חלות עם פרג

פרג, פרג תרדוף.. שלוש חלות עם פרג - גם לפורים
בעודי אורזת את החלה הפרוסה לשקיות הקפאה שמתי לב שכל ה'שפיצים' של כל שלושת החלות נעלמו
.הוא טען להגנתו שלפני שהוא מקבל חלה 'הביתה' הוא חייב לטעום
סברתי שהחלה טובה אך בהחלט סטנדרטית אבל החבר'ה כאן הכריעו שכדאי לפרסם את המתכון כי החלה הזו טעימה להם יותר מהקודמות. לא התווכחתי


מתכון ל- 3 חלות לא גדולות במיוחד, שחומות, ריחניות וזרויות פרג. אפשר לזרות הרבה יותר פרג ממה שאני שמתי
החלה עוברת מצויין הקפאה. מומלץ להפשיר בטמפרטורת החדר (גם בחורף ההפשרה מהירה)


חלה עם פרג
ל- 3 חלות בגודל בינוני
החומרים
שש כפות שמן רגיל (קנולה), לא שמן זית
כוס וחצי מים חמימים
שתי כפיות סוכר לבן
שתי כפיות מלח דק
ארבע עשר גרם שמרים יבשים = 4.5 כפיות מדידה
חצי כוס מים חמימים, נוספת
שלוש ביצים -חלמון אחד לשמור לציפוי
כקילו קמח = 7-7.5 כוסות קמח רגיל -980-1050 גרם
ההכנה
בקערת מיקסר (או קערה לערבוב ידני) לערבב שמן + כוס וחצי מים
להוסיף לקערה סוכר ומלח ולערבב
בקערית נפרדת להמיס את השמרים בחצי כוס המים החמימים. להניח לתסוס במשך - 5 דקות
לקערת המיקסר להוסיף: 2 מהביצים וחלבון. (את החלמון הנותר לשמור בקערית בצד להברשת החלות)
להוסיף לקערה את תערובת השמרים. לערבב הכל
להוסיף 4 כוסות קמח ולערבב. להוסיף בהדרגה את יתרת כמות הקמח
ללוש במשך דקות אחדות לבצק אחיד
להניח את הבצק בקערה גדולה משומנת מעט ולהתפיח את הבצק עד שמכפיל את נפחו- במשך כשעה
:עיצוב החלות
ללוש מעט ביד את הבצק התפוח ולחלקו ל- 3 חלקים שווים. כל חלק לחלק ל- 3
לגלגל כל חלק לגליל לא ארוך (בערך 22-25 ס"מ). לקלוע כל 3 גלילים לצמה
לקלוע את כל החלות. להניח את כולן על נייר אפייה בתבנית הגדולה של התנור
לערבב את החלמון הנותר עם כף מים, להבריש כעת את כל החלות בחלמון מכל צד (זה יספיק לכל החלות)
לזרות פרג שלם על כל חלה, להניח להתפחה עד שמכפיל את הנפח במשך כשעה
לאפות בתנור חם - 200 מעלות במשך 45-50 דקות
החלות המוכנות יהיו אפויות היטב ובצבע זהוב חום


חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

* פרג, פרג תרדוף.. שלוש חלות עם פרג

פרג, פרג תרדוף.. שלוש חלות עם פרג - גם לפורים
בעודי אורזת את החלה הפרוסה לשקיות הקפאה שמתי לב שכל ה'שפיצים' של כל שלושת החלות נעלמו
.הוא טען להגנתו שלפני שהוא מקבל חלה 'הביתה' הוא חייב לטעום
סברתי שהחלה טובה אך בהחלט סטנדרטית אבל החבר'ה כאן הכריעו שכדאי לפרסם את המתכון כי החלה הזו טעימה להם יותר מהקודמות. לא התווכחתי


מתכון ל- 3 חלות לא גדולות במיוחד, שחומות, ריחניות וזרויות פרג. אפשר לזרות הרבה יותר פרג ממה שאני שמתי
החלה עוברת מצויין הקפאה. מומלץ להפשיר בטמפרטורת החדר (גם בחורף ההפשרה מהירה)


חלה עם פרג
ל- 3 חלות בגודל בינוני
החומרים
שש כפות שמן רגיל (קנולה), לא שמן זית
כוס וחצי מים חמימים
שתי כפיות סוכר לבן
שתי כפיות מלח דק
ארבע עשר גרם שמרים יבשים = 4.5 כפיות מדידה
חצי כוס מים חמימים, נוספת
שלוש ביצים -חלמון אחד לשמור לציפוי
כקילו קמח = 7-7.5 כוסות קמח רגיל -980-1050 גרם
ההכנה
בקערת מיקסר (או קערה לערבוב ידני) לערבב שמן + כוס וחצי מים
להוסיף לקערה סוכר ומלח ולערבב
בקערית נפרדת להמיס את השמרים בחצי כוס המים החמימים. להניח לתסוס במשך - 5 דקות
לקערת המיקסר להוסיף: 2 מהביצים וחלבון. (את החלמון הנותר לשמור בקערית בצד להברשת החלות)
להוסיף לקערה את תערובת השמרים. לערבב הכל
להוסיף 4 כוסות קמח ולערבב. להוסיף בהדרגה את יתרת כמות הקמח
ללוש במשך דקות אחדות לבצק אחיד
להניח את הבצק בקערה גדולה משומנת מעט ולהתפיח את הבצק עד שמכפיל את נפחו- במשך כשעה
:עיצוב החלות
ללוש מעט ביד את הבצק התפוח ולחלקו ל- 3 חלקים שווים. כל חלק לחלק ל- 3
לגלגל כל חלק לגליל לא ארוך (בערך 22-25 ס"מ). לקלוע כל 3 גלילים לצמה
לקלוע את כל החלות. להניח את כולן על נייר אפייה בתבנית הגדולה של התנור
לערבב את החלמון הנותר עם כף מים, להבריש כעת את כל החלות בחלמון מכל צד (זה יספיק לכל החלות)
לזרות פרג שלם על כל חלה, להניח להתפחה עד שמכפיל את הנפח במשך כשעה
לאפות בתנור חם - 200 מעלות במשך 45-50 דקות
החלות המוכנות יהיו אפויות היטב ובצבע זהוב חום


חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

13/03/2011

*עוגת השבוע של ג'יימי אוליבר(גם שלי) פרג לימון ושקדים- מומלצת

לקראת סוף השבוע חיכה לי במייל הניוזלטר החדש של ג'יימי אוליבר. למהפכת המזון שלו נוסף בעת האחרונה אתר חדש וגם קומונת מעריצים ברשתות חברתיות, אין ספק שהאיש עושה עבודה טובה. לעיתון המקוון צורף קישור לעוגה חדשה. כך כותב השף אודות העוגה
"A great family treat for Easter weekend!"
צילום של פרוסת עוגה מנומשת עם פרג ומעל תלולית קרם פרש כיכב מעל המתכון. בחינה נוספת של המתכון הריצה אותי למטבח. הרכב העוגה שונה מרגיל. נאלצתי לאלתר מעט מכיון שלא כל המרכיבים נמצאו במזווה שלנו. 20 דקות לאחר שהעוגה נכנסה לתנור הורגש ריח נעים במטבח שנמשך לאורך כל זמן האפיה


:הערות
.העוגה קטנה יחסית ונאפית בתבנית עגולה בקוטר 20 ס"מ
.העוגה תספיק לפחות ל- 8 מנות גדולות
.העוגה מכילה מיץ וזסטים (או גרידה) משני לימונים, זה מורגש בטעם
.העוגה לחה, רכה וטעימה
.ג'יימי לא ציין את סוג הפרג כך שהנחתי שהוא מתכוון לפרג שלם ולא פרג טחון
פרג שלם בנוסף לפרג טחון מומלץ לרכוש (במשקל) בחנות טבע/תבלינים. לקראת חג הפורים המלאי מתחדש, מומלץ לרכוש כמות גדולה יותר ולאחסן במקפיא. הפרג השלם יעטר גם את חלות השבת או לחמניות הבייגלה וקרקים מגוונים. לא מומלץ לטחון פרג בבית
.העוגה מכילה 4 ביצים מופרדות. את הביצים מומלץ להפריד כשהן קרות ולשמור בטמפרטורת החדר
.העוגה נבחשת בקלות ידנית בקערה אחת מלבד החלבונים שאותם יש להקציף במיקסר
.בצילום תערובת החמאה, סוכר, חלמונים וזסטים של לימון,הצבע צהוב לגמרי


.לא היתה ברשותי כל כמות השקדים, החלפתי מחצית הכמות באגוזי מלך
הן את השקדים המולבנים/אגוזים קל לטחון לאבקה במעבד מזון או לרכוש טחונים מחנות תבלינים/מרכול קרוב
.משך זמן האפייה ישתנה בין כל תנור וסוג התבנית. קצרתי את זמן האפייה ב- 5 דקות, זה לא חובה
.העוגה מתאימה לחג הפורים ולכל ימות השנה

עוגת שקדים עם לימון ופרג
החומרים
מאה עשרים גרם חמאה רכה
מאה עשרים גרם סוכר לבן (שמתי חצי כוס= 100 גרם)  כף סוכר נוספת להקצפת החלבונים
ארבע ביצים גדולות מופרדות
מיץ וגרידה (עדיף זסטים ארוכים של לימון -הטעם דומיננטי יותר) מ- 2 לימונים בגודל בינוני
שישים גרם קמח תופח - שמתי חצי כוס קמח (70 גרם) מנופה עם חצי כפית אבקת אפיה
מאה עשרים גרם שקדים טחונים (שמתי מחצית הכמות אגוזי מלך טחונים)
שתי כפות חלב
שבעים וחמישה גרם פרג שלם = כ 4.5 כפות מדידה פרג
-
אבקת סוכר
קרם פרש/קצפת להגשה - לא חובה
-
תבנית עגולה בקוטר 20 ס"מ
:אופן ההכנה
.לחמם תנור לחום בינוני 180 מעלות
למרוח את התבנית, תחתית ודפנות במעט חמאה רכה, גם קימחתי מעט על שכבת החמאה
.להקרים יחד את החמאה והסוכר
.להוסיף חלמונים, אחד בכל פעם
.להוסיף לקערה (בהדרגה) את מיץ הלימון וגרידת הלימון
.לערבב פנימה את הקמח ואבקת האפיה, את השקדים ולבסוף את החלב
 חשוב להימנע מערבוב יתר
.להוסיף לקערה את הפרג
בקערת מיקסר לטרוף את החלבונים (בטמפרטורת החדר). כשמתקבל קצף רך להוסיף כף סוכר
.להקציף לקצף נוקשה לא מאוד
.להעביר כמות קטנה של הקצף לתערובת העוגה ולקפל בעדינות
.להוסיף בקיפול עדין את יתר הקצף
.לערבב בתנועות קיפול עד שכל הקצף נבלע
.להעביר את התערובת לתבנית האפייה וליישר
לאפות בתנור החם במשך כ- 45 דקות עד שהעוגה זהובה היטב או עד שקיסם הננעץ בעוגה מתקבל ייבש
.כשהעוגה צוננת ניתן לאבק באבקת סוכר
.ניתן להגיש עם קרם פרש או קצפת
 

חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים

* שלומי עזרא - הניצוץ שבעיניים ובתמונות

:שלומי עזרא - הניצוץ שבעיניים ובתמונות
מפגשים מופלאים מזמנת לנו רשת האינטרנט. אנשים טובים ומוכשרים באמצע הדרך. אנשים החיים את חייהם בצניעות, בשקט. לומדים, הולכים לעבודה, פוגשים,מאמינים, חולמים ... אנו לא תמיד יודעים מהם
אנשים שיש בהם איזה ניצוץ מרגש. כשרון המיוחד רק להם. אנשים שהצטיינות היא כחוט הטווה את מארג חייהם. לאחרונה פגשתי איש צעיר כזה. עבודת הצילום שהוא יוצר בשנים האחרונות ושהקסימה אותי כל כך אינה תחביבו היחיד, רב כשרונות הוא
אני שמחה לתת את הבמה לשלומי עזרא
את הניצוץ, החיוך והנעימות שלו לא צריך לחפש - הוא כאן והוא יישאר ולתמיד. קחו לכם כוס משקה, התרווחו לכם ותהנו מראיון מצולם עם שלומי עזרא
שלומי עזרא, גבר צעיר בן 26 ,סרן במילואים, עובד בחברת הייטק ביום, שוקד על לימודי הנדסת חשמל ואלקטרוניקה בלילות התואר אוטוטו ביד, מאמן כושר, רץ למרחקים, צולל, עוסק במגוון סוגי ספורט וספים וכן, הוא אוהב מאוד לצלם

"עין טובה יש לך.." אני אומרת לשלומי, תוך דפדוף באתר האינטרנט שבנה לעצמו."הצילום הינו תחביב שאני לומד בכוחות עצמי
?אני מבקשת משלומי לספר על תחביב הצילום שלו, מתי הכל החל
ניצוץ קל הופיע עוד בגיל 17, במסע לפולין מהתיכון. המשך הביקור היה בפראג, שם מבין התמונות בלטה באופן משמעותי תמונה קודרת של גשר יפה, אותה צילם במצלמת פילם פשוטה .התמונה המיוחדת שצולמה במצלמת הסטילס הפשוטה שלו לא עברה שום עיבוד

יחד עם זה ששלומי אהב תמיד לצלם הוא לא עסק יותר מדי בתחום. כעשור לאחר צילום התמונה בשחור לבן ולאחר תום שרות צבאי ממושך שארך 5 שנים החליט שלומי לצאת לחופשה . החופשה 'נפלה' בימים שבין הפסיכומטרי לתחילת העבודה הראשונה שלו בחברת ההיטק. הטיסה היתה בגדר הכרח
שלומי טס להודו לתקופה של חודש. בצפון הודו , בעיר שנקראת "לה" על גבול קשמיר, הוא יצא לטיול אופניים קצת שונה, המתחיל מגובה של כ6000 מטר גובה, ומסתיים בגובה העיר שהוא כ 3500 מטר  
לטיול הצטרף אליו זוג נחמד, הבעל – שמו בניה (צילם את תמונתו של שלומי -זו שלמעלה) החזיק 'מצלמה מקצועית', כך קרא שלומי בזמנו למצלמה – כשלא היה לו עדיין מושג מסוג קאנון . במהלך הטיול בניה צילם את החבר'ה מזויות שונות ומקוריות. שלומי מספר שהוא הוקסם ממהירות התגובה, וללא ספק מהתוצאות המרשימות של הצילום
"!בסיום הטיול - כשהגיעו לגובה הקרקע החליט "זהו זה, אני חוזר לארץ ומשיג לי מצלמה מקצועית
עם חזרתו לארץ כשהוא חש שחיידק הצילום דבק בו החל לערוך בירורים והתייעצויות שהובילו אותו לרכישת מצלמה מקצועית
-
במסגרת עבודתו שלומי מגיע ליעדים שונים על פני הגלובוס. הוא משתדל לנצל את השעות הפנויות לטייל בעיר, ולצלם את הנוף, האנשים, ההרגשה. לפני שנים אחדות ולאחר פגישה עסקית עם חברת תקשורת צרפתית צעד שלומי ברחוב אבס
בקרבת מקום לרחוב האמנים, הבחין במסכה המוטבעת על קיר. במרחק סנטימטרים ממנה – כיתוב, עם זוית נכונה קיבל תמונה מעניינת. בהמשך בדרך באותה שדרה, פגש איש חביב שהחזיק בצ'לו שלו

בהמשך הערב ביקר בשער הניצחון, לאחר טיפוס בגרם מדרגות מכובד – הגיע למרפסת שלו , משם ניתן לצפות במגדל האייפל בזוית טובה
:המטרו המפורסם היה עבור שלומי יעד צילום מעניין
ככל שמגביהים ניתן לראות את יופיה של פריז מהגובה, התמונה הבאה שמפארת את דף הבית של האתר של שלומי צולמה ממגדל האייפל, ראו כמה יפה

לפני חודשים ספורים החליט שלומי לבנות לעצמו אתר צילום. אתר אחד שירכז את עבודות הצילום שלו מהארץ ומהעולם האתר המקצועי להפליא שונה מכל אתר צילום אחר. האתר אינו כולל קטגוריות שיגרתיות של - אנשים, סטודיו וכדומה
המטרה היתה והושגה :כל מבקר באתר ירגיש את היעד תוך כדי שיטוט בתמונות. האתר מכיל תמונות מפריז, לונדון, איסטנבול, סרייבו, הודו וכמובן – החשובה ביותר, ישראל . את התמונות מישראל צילם שלומי בעיקר במסגרת שירות המילואים שלו אבל הוא מוסיף להתעדכן בתכני צילום מטיולים אחרים. אתר של 'תמונות בוטיק' לא פחות
-
מעניין לדעת איזו תמונה זכתה למירב התגובות. שלומי מציין שנהדר לצלם מהגבהים ...אבל חשוב לו להיות מחובר למציאות ולקרקע... המציאות הקשה יוצרת לעיתים תמונות נדירות.הנה התמונה שזכתה למירב התגובות עד כה


שלומי לא השתתף במסגרות לימוד צילום כלשהן,הוא לומד לבד ונהנה מהדרך. טכניקת צילום הקרובה לליבו היא
HDR,
שהעקרון המנחה שלה הוא צילום מספר תמונות בחשיפת אור שונה, שילוב שלהם נותן לתמונה עומק ומגוון צבעים רחב ומעניין

הכייף הגדול של שלומי הוא לקחת את המצלמה ולשוטט לו ברחבי עיר זרה, נהנה למצוא זויות שונות לדברים מוכרים
האם יש לעיתים גם תחושת החמצה
שלומי מספר על רגע כזה הזכור לו באופן חזק . זה קרה בטיסה לטורקיה, בעודו מתבונן בעננים מעבר לחלון – הוא הבחין אז במטוס שחלף בכיוון מנוגד אליו (בגובה נמוך יותר) , כמה שרצה שהמצלמה תהיה במצב זמין יותר, כשהבין שזה לא יקרה, פשוט נהנה לחזות במראה הנדיר
:הובי שגורם להתרגשות
בתחום הצילום יש המון ריגוש.שלומי מציין שלאחר סט צילומים יש תמיד את הרצון לראות את התוצר במחשב, או בהדפסה
התמונות של שלומי מספרות סיפור


"God is in the details.."
שלומי עזרא - תמונה, מילה קטנה...כשרון ענק וכן "השמים הם הגבול"עבורו בהחלט
כל הצילומים: שלומי עזרא - כל הזכויות שמורות לו

11/03/2011

אוזני המן הדור הבא: הכי טעימים שיש בטעם תפוז

אוזני המן הדור הבא: לא תמצאו טובים יותר בשום מקום אחר, באחריות
ג'ואן נתן המחברת הידועה של ספרי בישול יהודי/ישראלי (מצויינת)והחבר הטוב שלי מהקפה דה מרקר באו לי היום בזמן. הטראומה מהכנת אוזני המן בלתי מוצלחים חלפה לה היום חיש קל.... שנים ניסיתי להכין אוזני המן טובים, הכי טובים (להיות פרפקציוניסטית גם באפייה זה דפקט בילד אין) ולא.. זה לא היה זה. האוזניים היו קטנות מדי  או שהבצק לא היה משובח, המלית נשפכה
לפני כשלוש שנים ולאחר נסיון של עשרות שנות אפייה (עזבו שאני נראית כמו האחות הגדולה של בכורי הקצין) קיבלתי סוף סוף אוזני המן סבירים במלית שוקולדית

קבלו את המתכון לאוזני המן המוצלחים לטעמנו שיש. זה עיבוד של מתכונה של ג'ואן נתן שקוראת להם :המן טאשן
:הערות לפני שמתחילים לאפות
.הבצק הוא בצק פריך עשיר המצריך הכנה מוקדמת וקרור של שעות ספורות/לילה לפני
.את הבצק ניתן להכין במעבד מזון/במיקסר וכמובן ידנית
.ניתן להכין/למלא במלית אחרת. כמות המלית המצורפת = כ 2 כוסות מלית
המלית עשירה וטעימה במיוחד בטעם אגוזים ותפוזים. הטעם ומראה המלית כשל חרוסת ואפשר לאכול גם ככה .יש עודף של שתי כפות מלית
.אוזני ההמן אינם נפתחים לאחר האפייה. הם תופחים מעט ויספגו בכייף אבקת סוכר מעל בתום האפייה
המתכון עבר הרזייה של כמות הסוכר + שומן .יצויינו הכמויות המקוריות של המרכיבים במידה ותרצו בצק עשיר יותר ומלית סופר מתוקה. לטעמי לא מומלץ לשנות דבר
.כמות אוזני המן כ- 40 אוזני המן
לקבלת אוזני המן בגודל בינוני /גדול יש להשתמש בחותכן עוגיות בקוטר 7-8 ס"מ, שלי היה בקוטר 78 מ"מ
.ו.. התגלה ה'פטנט' לאוזני המן שידבקו יפה ולא יפתחו לכם לאחר האפייה ואף פעם .. בהמשך

אוזני המן
:החומרים לבצק
מאתיים וחמישים גרם חמאה רכה, במקור 280 גרם
חצי כוס סוכר לבן = 100 גרם
ביצה גדולה
חצי כפית תמצית וניל
כף מיץ תפוזים
כ- 3 כוסות קמח לבן רגיל = 420 גרם
כפית אבקת אפייה = 4 גרם
קורט מלח דק
:החומרים למילוי
כוס אגוזי מלך
חצי כוס סוכר לבן = 100 גרם, במקור 3/4 כוס
חצי לימון בינוני/קטן עם הקליפה, חתוך לרבעים ומגולען
חצי תפוז בינוני עם הקליפה, חתוך לרבעים ומגולען
כף רום אמיתי
שתי תאנים יבשות (לחלוט במים רותחים) ולחתוך גס
חצי כפית קינמון טחון
חצי כוס מרמלדה של תפוזים או משמש
:אופן הכנת הבצק
.בקערת מיקסר(או מעבד מזון/ידנית) להקרים את החמאה והסוכר
.להוסיף ביצה, וניל ומיץ תפוזים. לטרוף עד קבלת תערובת קרמית אחידה
.להוסיף 2.5 כוסות קמח (מנופה ומעורב עם אבקת האפייה) וקורט מלח ולערב לבצק
.להוסיף בהדרגה את יתרת הקמח לקבלת בצק אחיד ולא דביק
.ליצור מהבצק כדור, לעטוף ולצנן במקרר למשך שעתיים או לכל הלילה
:הכנת המלית
לשים את כל המרכיבים במעבד מזון ולעבד קלות. העיבוד יהיה קל רק עד קבלת מרכיבים קצוצים ולא מחית
.לשמור את המלית בקרור עד לאפייה
:עיצוב ואפייה
.לחמם תנור לחום בינוני גבוה 190 מעלות. לרפד תבנית גדולה בנייר אפייה
.לחלק את הבצק ל- 4 חלקים
לרדד כל חלק בצק דק (6 מ"מ) לא דק מדי על משטח מקומח קלות. לקרוץ עיגולים בעזרת חותכן/כוס בקוטר 7-8 ס"מ
להניח במרכז כל עיגול כפית מהמלית

.בעזרת האצבע למרוח את שולי העיגול במעט מים
.לסגור לאוזן המן. לא לסגור לגמרי, להותיר פתח קטן למעלה
.להמשיך באותו האופן עם יתר הבצק. את האוזניים להניח בתבנית
.לאפות כ- 15 דקות או עד שאוזני ההמן מזהיבים היטב
.לאבק באבקת סוכר
.לשמור בכלי אטום

חניתה הראל©כל הזכויות שמורות על התכנים והתמונות שלי. עולם קולינרי עשיר וטעים
assets Creative Commons License